Vård eller vinst – Är det så enkelt?

  • 11 maj, 2014

En av de stora frågorna i årets Riksdagsval var frågan om vinst i välfärden; ska företag tillåtas verka inom vård och omsorg?

För att få svar på det hade vi från Iris Utvecklingscenter och Magelungen anordnat ett seminarium i ABF-huset den 11 juni med Mona Sahlin som moderator. (ledamot i styrelsen för Iris Utvecklingscenter AB)

Ingvar Nilsson, nationalekonom som bland annat författat ett antal rapporter med fokus på sociala investeringar inledde med tydliga siffror både kring hur många individer som det handlar om,  och vad utanförskapet kostar för samhället.

Därefter presenterade vi oss och vad syftet var med att anordna detta seminarium: Hur kommer det att se ut framöver? Kommer företag som våra att få fortsätta verka inom vård, skola och omsorg? Vi som ser vinsten som en förutsättning för långsiktighet, kompetensbyggande, kvalitet och innovation.

Jonas Sjöstedt från vänsterpartiet och Saila Quicklund, gruppledare för Moderaterna i socialutskottet och ordförande för Moderatkvinnorna var inbjudna för att ge oss svar på frågan.

Om vi fick några svar? Nja – det blev kanske inte så tydligt: Jonas Sjöstedt upprepade Vänsterpartiets tydliga linje om Riskkapitalister och Nej till vinster i välfärden. Saila Quicklund lyfte valfriheten som ledstjärna och hur mycket bättre vård och omsorg var idag jämfört med tidigare.

Seminariet fanns tillgängligt på SVT Play 2014-05-11